Selamat Datang ke zoo. .

ada yang tengah mengaru macam cimpanzi ;p

maybe i'm LUNA

My photo
wekem semua , check it out my blog , please follow me kay , cantik laptop awak ... heee

Thursday, 29 December 2011

Be Nice There

Assalamualaikum 

aiseyymennn ! dah lama tak menaip di blog ini . agak nye dah berapa lama tertunggak . ada aku kesah berapa lama ditunggak kan ? sebab korang tak kesah an so aku diam  . semoga hari ini akan menjadi inspirasi buat aku . buat kali kesepuluh aku harus berjauhan dengan kecintaan aku , bila dapat tahu keputusan yang tidak adil dan saksama itu , sebaiknya aku menerima dengan seadanya demi masa depan masing-masing , demi cita-cita masing. apa yang penting adalah menyokong satu sama lain . itulah yang kami buat . tidak pernah menghalang kejaya kami . biarpun terpaksa berjauhan itulah ujian yang bakal kami lalui .

untuk itu , aku akan stay di hometown aku penang untuk study 3 tahun , dan dia akan berpindah ke kuala lumpur untuk meneruskan kerjaya dia 2 tahun. kalau itu yang terbaik untuk masa depan bersama . kami akan merelakan kejauhan ini . harap masa berlalu dengan pantas .

3 hari lagi akan muncul 3 januari dan hidup baru akan bermula . 
untuk meraikan kejayaan masing-masing .. kami hang out , makan kenny roger , layan citer sherlock holmes , makan mekdi , berbual tentang islam .. i will miss you ! pergi layan pesta penang pastu dapat teddy ni !!!

( nama baby ni MYDIN + KAMDAR haha)

nak tahu keapa nama teddy ni mydin dan kamdar ? haha hanya kami yang tahu . kita dapat masa kat pesta biar pun free tapi ia hasil usaha !!!! ..so lagi bermakna ..

i will miss u !!!

alhamdullillah semuanya berjalan seperti yang dirancangkan .
amin .




Friday, 23 December 2011

DIMANA JALAN UNTUK KU

Assalamualaikum =')

TENSION

Ya Allah , aku tak mampu lagu menanggung semua ini , bantulah hambamu ini , otak dah macam otak udang dah , sekarang semua keputusan menjadi ragu-ragu , semangat makin hilang , semuanya makin jauh dari aku . 

apa yang harus aku lakukan , aku sekarang masih belajar menjadi matang membuat keputusan tapi keputusan yang aku buat dulu makin membentak hati ini , ape betulkah apa yang aku buat ni ? aku dah bersediakah untuk ini , tapi sampai bila aku harus menunggu hati ini untuk bersedia ,
come on naddd , u have to choose , masa semakin singkat !!

='( oh air mata jangan la kau jatuh di lappy aku , camne ni !!!! aku dalam kebimbangan dalam kebuntuan , hanya Ya Maha Kuasa dapat melegakan rasa hati ini , astaghfirullah , 

yakinkan diri kau nad , hang boleh buat punya , macam kata abah , kalau orang lain boleh buat , kenapa kita tak boleh jadi macam dorang , kita sama2 manusia , nak dengan tak nak aje ..

calm down nad , cuba berfikir rasional ... 

i need someone with me now...

"jalanku"

Monday, 19 December 2011

SAYA bajet KAUNSELOR

Assalamualaikum =)

ikhlas selari dengan perasaan kita jika kita benar-benar merelakan perbuatan kita itu atau tidak kan . bukan senang nak lahirkan perasaan ikhlas itu sekelip mata macam petik jari je , kalau guna syampoo sunsilk boleh la "guna jari kaki pun boleh" =.='. tapi inikan pula hati yang belum tentu kita ketahui walaupun dah berpuluh-puluh kali x-ray pun , cis masih tidak nampak ikhlas itu , konon cuma sebutan dari mulut saja , "saya ikhlas ni ye kak, ambil la"..walwahhualam dalam hati hanya Allah yang mengetahui disebalik wajah comel polos comot itu .

aku mudah terpedaya , hakikatnya kita manusia yang pasti perlu terima keadaan seadanya , ikhlas atau tidak itu bergantung pada diri manusia itu sendiri , selembut mana pun wajah seseorang itu bukan bermakna kita harus percaya semua kata-katanya , we have to be smart , learn how to react to other.. even she/his is your best friend . even they are your love , i mean our girl f or boy f...dont make you as their "play dough"..

 one girl make me realize that i know better than she know him, she make me believe that i the only one he love , then i realize that i am knowing him better than anyone ..im proud of that .. 

someone told me when i was 16 years old , YOU ARE MY BEST LISTENER , yes i'm ..aku pendengar yang baik , i was like 0.o tergamam sebentar memandang matahari tanpa pakai cermin mata 3d..that time aku   seorang pendengar , i was pretending to be a counselor..haha syokk la...best apa jadi listener , pretending bagi nasihat yang munasabah , nasihat yang baik ...tapi bila hal-hal berbalik pada aku hari ini , aku sendiri tidak dapat kaunselingkan diri sendiri ...so macam orang selalu cakap , CAKAP MEMANG SENANG ....

Yes it's is , talk was easy but to do it like you say it was difficult ....

kena kat aku balik , membebankan otak bagi nasihat kat orang lain bagai nak rak , beria-ria bukan main tunjuk teladan yang sopan , tapi bila situation kena pada batang hidung sendiri , tidak dinafikan kelip ja mata masalah tetap tak selesai padahal dah cuba panjat pokok betik cuba lari tinggi dari masalah haha.

tak semudah itu , aku bersyukur la dalam banyak-banyak aku terpilih ..dalam se-biasa aku ada lagi orang yang nak tolong laku-kan ...konon bajet panas haha 

weih selamba badak aja , ok aku tak selembut perempuan , i means im not like chick girl , shopaholic..i'm addicted to someting awesome ...ganas macam taekwando , hiking , wall climbing , .. seronok ...saya suka menjadi lasakkk!!! 

ok kalau dulu aku bajet kaunselor tapi sekarang aku patut disaman kerana kaunselor bercinta dengan si kaunseling ...not my fault , i'm triying to being good friend but what im suppose to do when he in love with me ....lucky la kan haha...

by the way "dia yang satu , terima kasih kerana menaruh hati pada saya dulu dan sekarang "


All my girl friend atau kawan lelaki , yang patah hati , semua datang meminta harapan memberi kekuatan semangat dari perkataan-perkataan dari mulut aku haha , im not saying that im good in speech . but aku cuba menjadi seorang sahabat yang memahami , menjadi sahabat yang mengambil berat , menjadi sahabat yang dapat meringan kan beban orang lain , itulah seorang sahabat lakukan kan.


that was me ! =)

and bila aku patah hati?? macam mana?? pulak! berbalik pada agama ISLAM , kembali kepada Allah if no one wif you Allah are here for you alway ...














Sunday, 18 December 2011

DIA ISTIMEWA

Assalamualaikum sahabat 

Hatiku terasa hambar menanti kemunculan , rasa rindu makin membuak-buak , rasa cinta makin meninggi , tapi jangan dilupa kepada yang pemberi cinta MAHA PENCIPTA , sesungguhnya cinta itu milik Allah .

 cis , sudah melayang otak ini hendak ke langit menaruh harapan dari cahaya tumpangan bintang dan bulan , cuma ada genap dua minggu lagi saja aku dapat menikmati hidup ber-sosial yang tak se-sosial mana ni , haiishh selasa ni harus berangkat ke kuala lumpur pula , sayang jaga diri ya.

kita tidak akan menjadi "istimewa" jika seseorang tidak menabalkan kita sebagai seorang yang teristimewa , hanya dia yang tahu betapa istimewanya kita dan hanya kita saja tahu betapa istimewanya dia dihati kita , ya dia amat istemewa kerana berani mencintai aku , dia amat istimewa kerana bertahun lamanya menunggu jawapan dari aku , im gonna miss that moment . cho chweet !

istimewa bermakna ada sesuatu yang hebat pada diri kita yang menjadikan kita istimewa , so we should proud that bcoz our creater creat us very special in someone heart . herh bila bulan mengambang , indah bila menikmati , umpama cinta itu penuh seakan bulatan yang membentukkan keindahannya .

jika aku berhenti menganggu , kamu pasti akan merindui aku , samalah macam jika aku berhenti menulis kamu pasti tercari-cari dimana aku sekarang ? . . so suatu hari aku akan berhenti jika ada yang ingin aku menghentikan nya , 

yes im stalker , aku suka stalk wall dia bukan bermakna aku kepochi or what , tapi sebagai niat mengambil berat dan menipiskan lapisan rindu ini ahaks ! 

yes im far away from you now , when we can be together ? i miss u zulhelmi ...rindu awak . . jaga diri awak , jaga makan awak , jaga kesihatan awak , jaga mama saya eh mama awak hee 

k malu bhai !

"jalanku"




Tuesday, 13 December 2011

My GREAT Life taken by 2012

Assalamualaikum :)

hai blogger , serius rindu yang amat dekat dia , alangkah bagusnya jika dia dapat bersama aku disini menikmati kegembiraan aku saat ini , air mata berlinangan hewhewhew , syg i need u right now , a need ur support , :')

alhamdullillah semuanya berjalan lancar seperti yang aku rancangkan , aku dah lulus interview dekat hospital , dan aku dapat sponsor study diploma ini nursing for 3 years then lepas study terikat dengan hospital sampai 6 years , damn ! lamanya but at least aku dapat kerja terus , so i have to work hard next year to get achieve excellent result , all i do it first for Allah , amin , cita-cita menjadi kenyataan , semuanya untuk masa depan , untuk abah mama , untuk dia ...untuk anak-anak aku nanti hehe ignore that !

yang bestnya uniform , asrama , makan , all sponsor but kalau langgar kontrak kita kena bayar 70k , so aku hidup dalam risiko dan penuh kesabaran , kena caci hina ke nanti terpaksa la kuatkan iman ...sebab aku dah pilih jalan aku , semua orang sokong di belakang aku , seriusly im in love with science hehe .

jururawat now profession yang sangat dipandang tinggi ok , lucky aku tak payah belajar jauh-jauh , just in penang , aku pun tak kan tahu apa akan jadi next year but aku doa semuanya lancar and aku dapat hadapi , 

amin :)


hati yang merindui

"jalanku"

Saturday, 10 December 2011

Bagaikan MERPATI

Assalamualaikum :'(

bagi aku , aku hanya lah seekor merpati yang terseksa didalam sangkarnya , hidup ini mulai bosan dengan sangkar yang seaakan penjara ini , mulai bosan dengan kata-kata umpatan manusia , aku mulai hampa dengan sifat mereka yang tidak berperikemanusiaan .

berbezakah aku dengan yang lain ? sedangkan merpati lain bebas beterbangan mulai kehidupan dengan lebih bermakna , mencari penyelesaian hidup , mencari tujuan hidup , sedangkan aku masih berada dalam sangkar ini , ya aku dibela dengan baik sempurna , tapi aku ingin terbang , aku ingin menjadi seperti yang lain , tapi kenapa aku ? 

im sick of my life , !! benci keadaan ini apabila orang yang sepatutnya percayakan kita tapi terus mengongkong kita sebab takut orang luar mengata-ngata ,takut nak menjawab , aku tahu menjaga diri aku , aku sudah besar , sampai bila aku harus dikongkong , sampai bila!!!!!!!! sedangkan dia ketua dan pemimpin , dia seharusnya memahami keinginan aku , aku ingin menjadi seperti biasa , lepaskan lah aku ! 
apakah sanggup kau melihat merpati belaanmu ini terus disangkarkan kerana sikap mu sendiri yang sentiasa dalam ketakutan , kenapa ketua?

arghhhhh , aku benci hidup ini , sedangkan aku sepatutnya bersyukur , amarah aku pada ketua yang selalu memikirkan keburukan kepada semua benda sedangkan ia dapat berfikir dengan kebaikan setiap segi pilihan aku , kenapa ketua ?

"saya merpati yang patut dilepaskan biar berterbangan mencari sang awan , terbang tinggi dari sangkar yang selalu mengurung diri ini , saya ingin terbang "

hidup ku tak seindah biasa , tapi aku tetap bersyukur , cuma aku ingin menjadi seperti yang lain , kenapa mereka boleh kau lepaskan ? kenapa aku ingin kau sangkarkan !


"jalanku"



Friday, 9 December 2011

MISI menambah "KG"

Assalamualaikum 

hai blogger , hujan macam ni best jugak kalau lending aje atas katil sambil berbalut selimut ala-ala kepompong tahap 1, alahai  nikmatnya tidur , hewhewhew , actually seseorang dah menegur aku , bukan menegur pasal kemalasan aku , tapi menegur badan aku yang makin kurus ni , dulu agak juga la maintain berisi sikit sekarang dah macam orang kena "anorexia", u know what is that"?

 ya inilah dipanggil anorexia , penyakit yang tidak ada ubat kemungkinan membawa maut jika tidak dielak ,
orang macam ni dorang susah nak makan , kalau dorang makan dorang akan muntahkan balik makanan tu , bila dorang tengok cermin dorang still akan nampak dorang gemuk , itulah fakta bukan autha haha

mahukah anda jadi begini ? aayayai , tidak ! aku tak nak , sekarang weight aku tak boleh naik even aku dah masukkan makanan banyak-banyak , sampai si dia cakap "kenapa kurus la, cam ni la , cam tu la" haha and some of my friend yang dah lama tak jumpa kita baru terserempak , she say nad y hang kurus ni , ?
choyyy!! sedih , selalu nya kalau zaman sekolah dulu orang selalu tegur , "kenapa hang makin tembam ni "?
haha macam-macam kan ? so aku pun tak tahu dimanakah penerimaan yang baik dimata mereka ,

so for me , aku nak bagi badan berisi sikit tak delah kurus nampak tulang , ingat kurus itu menawan ke? ayaiiii tidak langsung !

MISI KALI INI , MISI MEMBERISIKAN BADAN , UNTUK ITU KITA KENA SELALU GELAK-GELAK , JANGAN MAKAN HATI TAPI MAKAN MAKANAN BERKHASIAT ,


rindu my ideal body !!! errr!!! i hate this part right here that people alway complaining bout you !! tapi complaining kadang-kadang memberikan pengajaran dan kadang-kadang dapat menjatuhkan kita ,
it's okay ini kalau dah semua orang complaint , memang kena ubah la haha


hidup itu senang , dengarlah pendapat dari orang lain untuk menyempurnakan keadaan :)


"jalanku"



Wednesday, 7 December 2011

benda Paling sweet !! idaman !!

Assalamualaikum 

hai blogger , "kasih sayang"??? , aku lebih menghargai orang yang menghargai aku , sayang sekali kalau kita tidak pandai menghargai kasih sayang orang lain , so macam mana nak bagi dorang tahu yang kita amatttt menghargai dorang terutama mereka yang special di hati kita , of course la diam diam dorang mesti mengharap sesuatu present yang bermakna ikhlas dari korang even benda tu kecik macam pasir sekali pun , even korang kutip pasir letak dalam botol bersama siput pun popuan tu akan hargai kalau ia ikhlas dan bermakna . 



tidak perlu hadiah yang mahal macam "handbag gucci" or jam "guess" nak make sure dia suka , melainkan kalau dia materialistik haha . avoid lah orang macam itu , for me , biar murah ia tetap dari "seseorang yang lebih berharga dari harga barang itu " ........

kalau korang ada duit lebih sikit boleh la beli special sikit kat dorang , benda-benda sweet macam kat bawah ni ^^

bouquet of bear > RM 15 -RM100 . . ikut bajet korang , kalau kecil kena dengan cara korang bagi perhh memang cair la kalau dia tengah mengamuk sekalipun

this my favourite, teddy , its so sweet , membuatkan aku terkenang someone , kalau nak lebih bermakna , contoh korang pergi "pesta" yang ada tikam-tikam sesuatu akan dapat present bear , just try it , kalau bertuah korang akan dapat bear tu walau kecil dia mesti gembira


coklat , benda paling aku suka kalau tension , inilah yang aku capai dulu , menurut kajian larutan coklat dapat mengurangkan tekanan apabila ia merangsang otak kita dengan baik apabila kita menikmatinya , romantik juga kalau sekali sekala dapat bagi coklat dekat dia.

kalau dia bertudung anda juga boleh hadiahkan telekung atau tudung ataupun AL-QURAN, mesti lebih baik dipandang , kalau itu yang diberikan kepada aku , Ya Allah aku akan berdoa untuk dia ^_^

dan kepada perempuan , anda boleh beri dia present seperti baju , kasut , belt , emm benda yang dia suka , actually beli hadiah untuk lelaki lebih rumit ya , sebab cita rasa lelaki yang berlainan dan tidak banyak pilihan ,

lebih penting lagi , kalau korang make present by yourself lagi menarik , sangat istimewa kerana itu dari hasil kerja keras korang cuma untuk membuat dia senyum =)

try it , anda akan dapat hasil yang baik . bersedekah lah kamu ^^

"jalanku"

Tuesday, 6 December 2011

Selemah wanita

Assalamualaikum w.b.t

Hai pembaca , ya wanita itu lemah , lemah dari segi fizikal tapi tidak pada akal , lembut pada hati tapi tidak pada semangatnya , Allah berfirman : "ketika aku menciptakan seorang wanita , ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menampung dunia , namun harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan ",

seorang wanita bukanlah untuk disakiti , bukanlah untuk dihina dicaci , bukanlah untuk dianiayai tapi seorang wanita adalah kekuatan buat keegoan seorang lelaki , di sebalik kejayaan setiap lelaki pasti terselik semangat wanita :) baik itu kekasihnya/tunangnya/isterinya .

"kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya , susuk yang ditampilkannya atau bagaimana dia menyisirkan rambuntnya "

"kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya , kerana itulah pintu hatinya tempat dimana cinta itu ada "

wahai adam , jika kamu memiliki seorang wanita , bimbingla dia jadilah pedamping nya jadi lah PELINDUNGNYA bukan menyakiti jasad dia .

"berhati-hatilah jika kamu membuat seorang wanita menangis , kerana Allah S.W.T mengira air matanya . Wanita datang dari tulung rusuk lelaki , tidak dari kakinya untuk berjalan diatasnya , bukan dari kepalanya untuk menjadi lebih degil , tetapi dari sisnya untuk menjadi sama , dibawah lengan untuk dilindungi dan disebelah sisi hatinya untu disayangi .

baru hari ini aku sedar kenapa kadang-kadang seorang wanita sanggup dilukai suami sanggup dilukai kekasih sanggup dilukai lelaki . kadang-kadang wanita itu sendiri dia mesti lah inginkan yang terbaik untuk dia tapi jika dia melepaskan lelaki yang kini disamping dia yang selalu melukai dia tidak seperti dia impikan , dia tidak mengalah untuk terus dilukai , cuba bayangkan tidak semua orang dapat tahan dengan perangai "lelaki" macam ini , kalau dia lepaskan belum tentu lelaki ini akan dapat wanita "sehebat dia , sekuat hatinya , selemah dia , sesabar dia , " cuma satu dalam seribu . belum tentu .

so kepada lelaki , hargailah yang ada bersamamu sekarang , jika kamu melepaskan dia belum tentu ada yang sepertinya .......... :)

thumbs up !! selamat memahami 

"jalanku"




Monday, 5 December 2011

Tayangan Ombak Rindu

Assalamualaikum

Hai pembaca , bertuahnya blog ni kalau anda yang bacakan hehe . Mesti korang tak sabar nak tengok wayang cite ombak rindu kan ? serius first aku tengok memang sentuh hati ni , tapi cover ja tak nak nangis konon kolot tengok wayang feeling lebih hehe plus malu haha .

ia berkisarkan cinta sejati , cinta tiga segi antara 1 lelaki dua wanita , 
1. izzah dipaksa menjadi pelacur
2. dibeli oleh haris sebagai pemuas nafsu nya
3. izzah merayu menjadikan dia isteri dan tidak menuntut hak seprti isteri hanya pada dasar SAH dan HALAL dimata Allah
4. Mila pulang ke Malaysia dan berkahwin dengan Haris ,
5. Ibu Haris merancangkan untuk menyingkirkan izzah dari hiudo Haris.

jeng jeng jeng p la tengok sendiri !!!!

babak haris mengejar izzah minta maaf :) kikiki

ombak dan laut menjadi saksi ^^


finally izzah mengandung haris junior :)

THE END

Friday, 2 December 2011

Akan Aku Pergi

Assalamualaikum 

hai blogger , ya aku akan pergi ,  aku akan pergi meninggalkan masa lalu aku yang penuh kenangan , semua yang aku duga benar belaka , sejak kebelakangan dia makin hilang makin jauh makin berbeza , ada yang lain selain aku , haha curiga membawa duka tapi aku masih tetap senyum sebab aku yakin aku dah menjaga dia sebaik mungkin . itu saja yang termampu aku lakukan

mungkin sampai sini saja perkenalan yang selama 1 tahun 2 minggu , lama sangat lama , sia sia saja semuanya , tapi aku tidak nyesal terima dia dulu , sebab dia banyak mengajar aku dalam setiap kehidupan ini , dia banyak mengajar aku untuk bersabar , aku mengundur diri biar dia bahagia bersama orang baru itu , 

mungkin aku banyak kekurangan , ya banyak , kalau itu yang lebih dia memilih , kalau itu yang terbaik untuk dia , kalau itu yang dia inginkan , kalau itu yang dia perlukan , ya aku redha melepaskan diri untuk kebahagiaan dia . 

siapakah wanita itu , kalau lah wanita itu baca , awak sangat bertuah . awak cuma perlu jaga hati dia , faham kerja dia , faham kehidupan dia , itu cukup untuk buat dia senyum . jadilah penganti yang baik ya .

akan aku padam kan semua kenangan lalu,
akan aku luahkan rasa rindu hanya pada langit,
akan aku ambil kembali hati aku yang kau kunci itu ,
akan aku beri tanggungjawab itu pada pilihan baru mu ,

mungkin dia lebih sempurna dariku,
mungkin dia lebih adil dariku ,
mungkin raut wajahnya senyumnya dapat membuat kau lebih tersenyum,
ya mungkin dia dapat menjadi isteri yang terbaik untukmu ,

apa salah aku :) 

hehehehe , saja nak gelak sebagai hiasan dihati , sumpah sedih , tapi nak senym jugak ,
alhamdullillah Allah dah beri jawapan untuk aku sekarang , 

untuk pembaca semua , kalau nak tahu kekasih awak curang atau tidak , cuba ini :

1. saat kamu keluar dengan dia , kamu pegang tangan dia seperti selalu , tapi kali ni dia lepaskan tangan tarik tangan sambil wajah dia ada satu kerisauan.

2. bila kamu meseg dia , say 'i love you" , dia akan reply "me to" , ya dia tengah mengelak dari anda

3. bila kamu meseg dia , asyik kamu saja yang merisaukan dia , dia hanya jawab sepatah "ya", "ok", "k", "tak","y" , itu bermaksud dia sudah tidak berminat dengan kamu , 

4. dulu kamu boley call dia , dia call kamu , tapi kalau sekarang kamu nak call dia tidak lagi , dan dia tak kan call kamu itu bermaksud dia tidak mahu kamu menganggu dia .

semua ini adalah peringatan , ya sekarang aku sedar kenapa semuanya berlaku . kenapa semuanya berbeza , biarlah ini semua menjadi pengajaran buat aku , pengalaman buat aku , ini yang terakhir untuk disakiti , lepas ni kalau ada orang suka aku , aku lempaq dia kat gunug sahara nuh , namooo cintan mintan kat sapa-sapa dah , tinggalkan aku sendiri . selamat tinggal .

semoga dia bahagia dengan kehidupan baru dia . doakan dia .

ucapan sambil menangis :')

salam 

Thursday, 1 December 2011

CURIGA :)

Assalamualaikum^^

hembusan nafas ini lebih sepi dari kebiasaannya , perubahan manusia yang semakin jauh pergi menghilang sukar untuk ku menjejaki tapaknya kembali . disaat malam gelap gelita bersama bintang bulan menjadi hiasan waktu malam itu , membuat aku berasa tenang dengan kekuasaan-NYA , andai aku dapat mengapai bintang-bintang itu andai aku dapat mencapai cita-citaku , akan ku berlari bersama hujan disaat hati ini juga menangisi sesuatu.

Salam buat pembaca , pernah tak hadir perasaan curiga dalam hati korang ? curiga yang selalu menghantui hari-hari perjalanan hidup kita , curiga yang sentiasa menghampuskan mimpi lena kita , curiga yang sentiasa membuat diri kita kurus tak bermaya , curiga yang sentiasa membuat kita mengelamun entah kemana , :(

ya aku curiga , kebelakangan ini aku merasai ada sesuatu yang hilang tak seperti biasa , aku terasa diriku jauh dari seseorang , jauh sekali , bila aku cuba menghampiri jejak itu aku terasa dihindari , hmm

perlukah aku curiga sekarang ? atau membiarkan nya berlalu 

delima yang sekian lama kembali lagi merasuki tubuh ku , 

korang mesti pernah juga kan curiga , kadang-kadang setiap kecurigaan akan menjadi kenyataan , setiap kecurigaan boley menjadi pemusnah setiap hubungan , bukan tidak mahu bersangka baik , tapi curiga untuk sikap berhati-hati sebelum diri disakiti buat kali keduanya ,

tidak kiralah curiga pada kekasih/tunang/suami/sahabat baik/musuh. . . bagi aku sikap berhati-hati perlu ada dalam diri takut hancur hati selepasa diberi kepercayaan sepenuh hati ^^

alamakk jiwang nya la minah ni , hehe maap maap !

bukan mudah nak hilangkan perasaan curiga ini setiap hari ia hadir menghantui , 
satu je cara nak buang curiga , SOLAT DAN BERDOA . amin

"jalanku"

Sunday, 27 November 2011

SELAMANYA tidak bermakna SENTIASA

Cinta itu bagi aku umpama sebentuk piramid, ia pada mulanya luas dibentangkan , tapi pada dasarnya cinta itu susah dimiliki kerana cinta tidak bermakna jika hanya memberi malangnya tiada penerimaan , pada akhirnya hanya satu titik yang menyatukan cinta sesama manusia iaitu titik perkahwinan , titik teratas yang menyambungkan setiap bucu piramid . hanya satu titik . titik yang menjadi puncak pengakhiran sebuah penantian . titik yang akan memberi sejuta makna pada setiap manusia , sejuta tanggungjawab , sejuta perasaan.
"PIRAMID CINTA"

********************



Assalamualaikum

hai pembaca , ini adalah posting kedua untuk hari ini, sudah lama otak ini membeku akhirnya otak aku mula cair macam hati aku haha , gelimak!!! berbunga-bunganya ayat piramid cinta inspirasi dari hidup aku sendiri , pada mulanya kita akan bersusah dahulu dan pada akhirnya kita akan menemui satu puncak yang mengakhiri segala pertemuan dan penantian . bukanlah bermakna aku nak bagi tahu aku akan kahwin nanti ! oh tidak ! aku masih muda dan masih mencari puncak hidup aku , aku masih mengejar impian dan cita-cita , belum lagi, ini cuma lah satu kata-kata yang mampu merangsang semangat korang untuk mencari titik pengakhiran cinta korang . good luck ya .

SELAMANYA TIDAK BERMAKNA SENTIASA

Ya , kamu boleh bilang yang kamu cinta kekasih kamu selamanya tapi tidak sentiasa , 
contoh" saya janji saya akan cinta awak selamanya ". 
memang kamu mencintai dia selamanya tapi kamu tidak dapat memiliki dia sentiasa . 

cinta kamu akan kekal dalam hati kamu selamanya kerana dia cinta pertama buat kamu tapi tidak pada jasadnya , kita mungkin akan kehilangan dia bila-bila saja , jodoh pertemuan adalah ketentuan tuhan . kita tidak dapat sentiasa menyentuh hatinya . bersedialah kehilangannya .

contoh "sayang , saya penat hari ini , kita luangkan masa nanti ye", 
kamu pasti kamu dapat menjadi isteri/suami/tunang/kekasih pada dia buat selamanya tapi ingat tidak sentiasa dia dapat bersama kamu , setiap orang diberikan tanggungjawab dan ingin memikul tanggungjawab itu , jadi let them do it , janganlah memaksa untuk selalu sentiasa meluangkan masa , yakinlah pada dia , fahamilah kerjaya dia. yang penting kamu sudah tahu dia untuk kamu selamanya.

contoh " yeaahhhh aku pasti berjaya untuk hari ini , tunggu lah kau !! setiap hari aku tak pernah kalah!!"
haha funny , ignore saja dialog itu , cuma ingin disampaikan tidak semua kejayaan kita akan berlaku setiap hari dalam hidup kita , setiap kehidupan perlu temui kegagalan dahulu , tapi hanya satu kejayaan yang akan mengubah hidup kita untuk selamanya........ am i right? ala macam harimau malaya la, mereka berjaya semasa berentap dengan garuda yang mencetuskan revolusi antara malaysia dengan indonesia selamanya , tapi baru ini diorang kalah. so kita harus terima kekalahan itu , yang penting kita sudah berusaha . selamanya tidak bermakna sentiasa.

contoh " mana mak aku ni , masa aku ada rumah dia tak de , masa aku tak de dia ade ,"
jangan cepat melatah ya kawan , ibu bapa tetap menjadi darah yang mengalir dalam tubuh kita untuk selamanya , tiada siapa yang dapat mengubah itu , tapi mereka tidak akan sentiasa dapat berada dengan kita kerana hal kerja , hal2 rumah , hal2 ehwal negara , ye la ibu bapa sekarang banyak pangkat2 nya , so kita anak kena lah faham bahawa semua masa ibu bapa itu adalah untuk mencari rezeki untuk kita dan masa depan kita kelak , masa kita kecil tak tumbuh gigi dulu ibu bapa banyak luang masa melihat kita membesar didepan mata mereka , so sekarang kita sendiri yang kena faham ya.

cukuplah sampai sini saja ulasan aku , selamat MEMAHAMI ^_^
barulah tiada persengketaan dalam hubungan sesama manusia.

semoga berjaya ya 

"jalanku"
















Pernah SEKALI Tidak untuk KEDUA-KALI

Assalamualaikum 

*Guruh berdentum memecah sunyiku , hujan lebat memberi seribu rezeki , cuaca bertukar sayup-sayup beku seakan kabus menghampiri ,  lantas tangan mengangkat paras bahu berdoa kepada-NYA , sejenak ku terfikir apakah manusia masih jahil ketika akal telah diciptakan ? ya termasuk aku dan kita . hidup adalah satu pencarian. Mencari erti cinta sejati , mencari erti kehidupan , mencari KELAYAKAN DIAKHIRAT nanti . dimanakah aku ? kamu ? *

hai pembaca, maaflah jika aku terlalu serius berkata-kata , sebenarnya tangan ni dah semangat nak menaip sebab sudah lama tidak menghadap blog ini kerana ketandusan idea . orang cakap mencari ilmu biarlah sampai kenegara China , tapi masalahnya sampai depan rumah aku pun sudah cukup melilit otak menjadi lebih kusut musut .

buat entri ini , aku sudah mengkaji diri sendiri dalam meletakkan aku dan kau pada keadaan itu , emm apa pendapat korang jika seseorang bertanya pada kamu contoh " nad , hang tak nak buka tudung pulak ka , kalau hang buka kompem aku tak kawan dah dengan hang dah!!" lantas aku membalas dengan ketawa yang berbahak-bahak . haha

ya banyak terjadi situasi begini , pakai tudung tapi masih berkeinginan membuka hijabnya sebab tertarik dengan kemewahan dunia hari ini , ya terjadi pada sekeliling aku sendiri , adakah mereka patut dihina ? tidak . kita tidak boleh menyalahkan mereka 100% , bagi aku ini bergantung pada niat pertama dia mengapa dia memakai tudung sebelum ini , dan ia bergantung pada kekuatan iman dia apabila melihat wanita sekeliling dia bergaya dengan rambut yang macam style , yang berkarat  yang terangkat semuanya ada, mereka seharusnya lebih kita dekati untuk memberi bimbingan, mungkin boleh menghadiahkan padanya sehelai hijab . 

owhh ya lupa , tentang pertanyaan seorang lelaki pada aku , "kau pun tak nak buka ka tudung ?" emm tidak ! ya kali terakhir aku tidak bertudung pada aku berumur 13 tahun , bila umur aku menjangkau 14 tahun aku mula memakai tudung sebab masa itu wajib disekolah aku , pada mulanya terasa dipaksa tapi pada hakikatnya hijab itu mula sebati dalam diri aku sampai hari ini , sejak itu aku tidak mampu dan tidak selesa jika tiada hijab menutupi rambutku , tidak pula aku terniat untuk membuang hijabku  kembali . 

ya memang cantik kalau rambut terjurai diribas angin menggoda sang adam , tapi tak seindah wanita berhijab yang menyimpan segala rahsia kecantikan demi utuk seorang suami , ya memang megah dengan kepopularan cantiknya kamu tidak bertudung tapi dihormati lagi wanita berhijab yang ditakuti sang adam untuk mendekatinya , ya memang la syok angin boleh sentuh kulit sejuk je kan tapi sejuk lagi memandang wanita yang berhijab :)

setiap manusia telah diberikan pilihan, dan aku telah memilih , sekali aku pernah memakai hijabku tidak ku ingin menelanjang auratku kedua kalinya , full stop !!

tapi ada kalangan manusia berkata " tak semua wanita berhijab tu baik , kadang2 luar baik tapi dalam busuk , pakai hijab tapi buat maksiat , pakai hijab tapi mengata orang lagi teruk , pakai hijab tapiiiiii.................." macam-macam la ,

memang tak dinafikan banyak yang kita lihat sekarang , mungkin petanda kiamat hee , janganlah salahkan hijab itu , ia bergantung pada seseorang wanita itu sendiri , itu antara dosa dia dengan tuhan yang wajib kita dahulukan , mungkin suatu hari dia akan sedar mengapa dia berhijab , aku sendiri pun tak lari membuat kesilapan , ya aku manusia kau manusia , hidayah itu akan datang bila hati kita terbuka menerima , walwahhualam

silangkataku ,

salah silap selama penulisan ini yang menyinggung harap dimaafkan tapi ia terjadi :)

"jalanku"






Saturday, 19 November 2011

COUSIN KU SAHABAT TERBAIK KU

Assalamualaikum sahabat ^^

ketika hujan membasahi bumi kita manusia dilimpahi dengan nikmat Allah , ketika matahari terbit tinggi di awangan kita diterangi dengan keindahan Allah , titis hujan yang jatuh ke bumi melenyapkan rasa panas dihambangan , DIA berikan pula panas mengeringkan bumi untuk perjalanan kita , penyayang nya Tuhan ku , 

hai blogger , puas aku bersajak diatas , apecam layak tak nak jadi penulis novel ? hehe tak ade makna nya, aku dilahirkan dengan penuh nikmat ketika membuka mata kali pertama dibumi ini , ketika hembusan pertama aku , bukan lah untuk menbicarakan tentang waktu lahirku , tapi nak ceritakan tentang sepupu aku a.k.a my cousin ,

waktu kecil aku bersama cousin aku 

1. selalu main masak-masak dalam rumah hehe , pekedas aje mak punya barang , 
2. selalu main pondok-pondok , jadi ibu , jadi anak , konon2 berlakon dah besar , duit buat dengan ketas kipnad buku sekolah  huhu
3. habis pasir rumah tok kita buat tinting ,  best sangat ,
4. main tuju-tuju guli , hehe kalau sape dapat tuju memang hebat la kan, tambah2 perempuan
5. lepas tu , kita main "barbie" , menangis kat mama nak barbie nak main nan cousin , huhu memang habis gedik la time ni , suka sangat main tukar2 baju kat barbie doll tu huhu
6. kalau waktu minggu rumah tok jadi habuan nak tidur sekali mandi sekali haha masa ni kecik lagi , selalu kena marah sebab selalu buat bising hehe


waktu besar dengan cousin (sekarang la^^)

1. hang out mesti sekali , lepas tu tak ingat rumah dah 
2. tengok tv sekali , kalau boleh join dengan pak long lagi gempak 
3. kadang2 tu sleepover sekali tak penah berubah dari kecil rumah tok jadi habuan hehe bila malam bising tok nanti mai "awat hampa tak tidur lagi hah ?" haha senyap !
4. bercerita hal2 cinta , masalah remaja , masalah kawan bersama . . memang kalau sekali buka cerita dengan cousin fuhh sampai lupa kerja lain hehe ,
5. kalau tengok drama lagi syok kesian pelakon pengacara sapa2 je kat tv tu kena boooo huhu terukkan 

kesimpulannya, sepupuku adalah sahabat terbaikku , mereka lebih dekat dengan hati aku dari sahabat2 sekolah aku , bagi aku darah yang mengalir pada tubuh kami itu yang merapatkan kami untuk terus bersama pegang keturunan keluarga ini , kami adalah anugerah yang terindah buat tok wan , abah mama dan pak cik mak cik , yang memeriahkan sesebuah keluarga adalah bilangan kami yang banyak , hmm sayang sepupuku lahh ! 

seronok kalau berkongsi seua bersama , kalau gaduh bertengkar sikit takan ada yang memisahkan kami , air yang dicincang takan putus ^^ , kawan2 kadang2 kita tak boleh nak letak ke[ercayaan melainkan sepupu , different sangat , tapi saya sayang sahabat2 saya dan semua2 yang mengenali saya , kalau saya ada salah silap dimaafkan k , 

jauh lagi pernerbangan seekor burung untuk mengapai awan dilangit , begitu juga perjalanan diriku ini untuk mengejar erti kehidupan . setiap tapak yang ku buka membawa satu langkah kejayaan kelak , :)

orang yang merindui ^^

"jalanku"


Wednesday, 16 November 2011

16/11/11 kenangan terindah

Assalamualaikum 

Alhamdullillah , cukup sudah setahun !!!! ape yang setahun ? it is my 1st anniversary with jejaka pilihan ^^, sudah setahun kenal hati budi , hope ada jodoh , amin . 4 tahun kenal sebagai sahabat , wah memang banyak dugaan , dugaan kadang2 mematangkan sesuatu hubungan itu ,

1. hang out with him
2. buat aku ketawa besar dengan lawak dia . 
3. makan "kenny roger" , secret recepi"  , romantik tak kitorang :p "geli kan ? haha"
4. photoshoot bersama with his canon , nanti upload ye.
5. wayang yang agak mengejutkan jantung aku berdegup !!! nasib orang sebelah tu tak kata apa2 ; p

to gemok ! thank you for make my world awesome with you , love you ^^ !

ok thank you for reading my merepek thing ni k , dah ketandusan idea nak update ape kat blog ni , sekarang lebih memikirkan masa depan :)

1. belajar ape, bidang ape?
2. kerja ape? boleh ke?
3. dapat tak balas jasa mama abah ? 
4. boleh ke nak hidup tanpa dorang ? :( tak . tak . tak .

banyak nak kena fikir ni , nak fikr nak fikir 
minta pertolongan dari yang Maha ESA yang penting usaha, usaha ,! yeahhh jom kawan !

bobaiii

"jalanku "


Friday, 11 November 2011

ALAMAK EX MUNCUL ! APE PERLU BUAT? *ANNOYING

Assalamualaikum

salam . hai pembaca , selamat la buat sesape( 11/11/11) yang nak menikah ke , kahwin ke , tunang ke , bercerai ke , break ke eh silap ! memang tarikh yang tepat untuk tahun 2011 ni , hari yang penuh dengan senyuman dan tauladan , hari jumaat merupakan penghulu segala hari , bukanlah nak mulakan khutbah jumaat sekarang ok =.='

kali ini entry kelihatan  MACAM GEMPAK kan ? . aku memang tidak arif dalam mengarifkan benda-benda yang entah apa apa ni semua , cuma aku nak kongsi saja dengan korang semua apa yang patut korang tau !  memandangkan aku baru saja mengalami keadaan di atas , sebagai balasan coretan hati ini , aku ulas menjadi satu karangan melebihi 180 patah perkataan ala ala SPM dulu , apecam ? ok tak?

SOALAN buat EX B/G :

1. kenapa perlu kau hadir kembali ? sedangkan waktu putus dulu , kemain lagi kau tekad , "aku benci kau ! dimana ada kau disitu tiada aku ! lebih baik kita putus ! "

2. kenapa masa pujuk dulu kau iyer iyer je tak nak bersatu kembali tetapi setelah dia dah ada yang miliki , barulah kau gedik-gedik meseg konon tanya khabar "miss" dia ! tak malu ke ? kau rasa mana pergi kata-kata kau dulu ? 

3. dulu kemain lagi kau hina dia , lepas tu kau couple orang lain , kau nyesal lepas dia , then baru kau datang nak puji-puji balik "i suka cara you layan i" *annoying babe , meremang bulu  roma aku =.='


SOALAN buat "dia" ( punya EX B/G) :

1. kau bukan main lagi cakap kau benci ex kau dulu , dia macam gini la, dia mcam tu lah , konon jauh panggang dari api , kau  cakap kau sayang gila kekasih kau sekarang , bila ex kau datang apesal nak kena heboh ? perlu ke?

2. jangan la perasan kau hensem / cantik sangat sampai kau nak bangga ex kau tu cari kau , bersyukur cukup la yang kau buktikan kau terbaik , tetapi perlu ke kau layan dia balik sampai kau letakkan kekasih kau kat hujung langit ? MACAM DEBU YANG HALUS TIDAK KELIHATAN di awangan . perlu ke?

3. kau cerita macam haprak gila ex kau cari kau sampai buat kekasih kau cemburu , apesal bila kekasih kau nak tegur ex kau  , kau marah dia,  konon "back up" ex kau balik ! kau rasa apa kekasih kau rasa ? siapa yang perlu diiktirafkan sebagai kekasih sebenarnya sekarang , dia ke ?ex ke ? itu bukan gentle itu mental =.='


SOALAN buat kekasih (G/B dia)

1. perlu ke kau menangis sebab seorang kekasih yang tak pernah nak hargai kau , bila kau tiada dia mencari , konon kau lah bintang bercahaya dulu, sekarang kaulah kegelapan ku , haha perlu ke?

2. kenapa kau sabar lagi dengan orang macam gini ? mesti kau benci gila ex dia kan ? tetiba muncul selepas bertahun ucap "miss you " , asal kau begitu mulia .

3. perlu ke kau jadi naif sangat sehingga kan dia dah sakiti kau berjuta kali , kau masih cakap "you are my only one and last forever " perlu ke ? putus je la , bunga bukan sekuntum , kumbang bukan seekor , hangat telinga aku babe dengar kau menjiwang hari-hari ,


JAWAPAN buat EX G/B : 

1.  tak perlulah kau nak memusnahkan kehidupan orang lain setelah apa yang kau musnahkan dulu , dia telah temui kebahagiaan bersama orang lain, itu salah kau kerana kata-kata kau yang menjadikan perpisahan dulu, biarlah dia bahagia , jangan lah pula kau menjadi orang ketiga antara mereka , hidup mesti diteruskan . kau kan HOTSTUFF ,

JAWAPAN buat dia ( ex G/B )

1. cukup lah kau menghina ex kau dahulu , tidak usahlah kau junjung dia kembali sedangkan kau sudah ada yang memiliki , fahami lah hati kekasih kau sekarang , dia pasti menunggu dan mengharap kan kau , yang berlalu biarkan ia pergi mengapa perlu suburkan cinta yang sudah lama mati , setialah pada yang adil menanti dan mencintai mu

JAWAPAN buat kekasih dia

1. cukup lah kau menangis , hapuskanlah air mata mu itu buat mereka yang ingin memusnahkan kebahagiaan kau yang sudah lama kau membina , kuatkan lah diri mu dengan doa dan sabar , jadi lah berbeza dimatanya, sesungguhnya kau amat berbeza dari yang pernah dia miliki, tunjukilah itu , buktikan cinta kau tanpa menangis kerana kau justeru tidak layak untuk membasahi pipi itu untuk manusia yang tidak hargai cinta kau , bangkit lah kembali dan mohon kebenaran serta petunjuk dari Allah


--------------------------------------------------------------------


JANJI ALLAH : perempuan yang baik untuk lelaki yang baik , perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat , so then kalau nak yang baik , jadilah baik , ok aku pun ! haha 

inilah dinamakan cinta tiga segi , tidak lah masuk akal untuk meletakkan manusia ditempat yang pertama dihati kita, manusia hanya kiasan semata-mata , letakkan lah cinta Allah dihati mu nescaya kau akan merasakan keabadian cinta sebenar :) acecece . 

dan kepada yang cemburu dengan kebahagiaan orang lain dan menjadi kesakitan pada orang lain , janganlah teruskan niat itu , kerna kau akan dapat kesakitan yang sama kelak , itu jamin ku ,

thank you for reading 

"jalanku"











Thursday, 10 November 2011

BILA IKAL MAYANG BERTUDUNG

Assalamualaikum

hai pembaca, hai blogger, kedatangan anda amat dialu-alukan oleh penulis ini ,  silalah buat macam blog anda sendiri yee ,  tidak aku menyangka tahun ini aku berumur 18 akan berakhir secepat ini , pantas sungguh masa berlalu pergi , two months more i'll be 19 year old ! wahhh makin meningkat usia diri ku termasuk usia bumi ini dunia ini , semuanya tidak akan kekal sama sekali , tapi apakah kita semua sudah bersedia untuk bumi ini hancur ?? apakah persiapan kita semua ?? beli bawang,santan ,cekodok untuk dibawa makan di padang masyar ke? bawa handbag guess kesana ke? atau bawa sekali kereta bmw naiki kesana ?? cukup minyak tak ?? hehe gurau gurau 

bukanlah aku ingin membebel pasal bekalan kita di akhirat kelak tapi sememangnya itu semua adalah kesedaran yang patut ada pada setiap orang termasuk aku yang masih naif dan daif tentang ilmu ni hehe , so tanak cakap banyak la...sudah nad jangan nak berlagak jadi ustazah pilihan ok !! awak ? awak ? sebenarnya entry ni nak tuju dekat ARTIS ARTIS YANG TELAH BERTUDUNG , SAYA NAK UCAP TAHNIAH KEPADA MEREKA , sesungguhnya Allah telah memberi hidayah buat mereka , terserlah NUR disetiap wajah itu , saya amat suka , ini baruu syookkk nak layan tibiii niii :p

jom kita usha mereka yang ikal dulu , sekarang sudah bertutup , alhamdullillah , anda bila lagi ?? eh dah ek ! hehe maaf maaf maaf . . (jeng jeng )

1. irma hasmie 

( tetap gojes)
2 . Adda (butterfly)
( cantik 0.o sangat )
3. siti nordiana 
( lawa lawa )

4. akhir sekali dah mula nak jadi peminat ni ^^ ---> diana amirrrrr

 ( fuyoo tatau nak cakap ape , cek suka tengok , cantik berseri ) over nad !!

cam ne ? cantik kan kan kan ...semoga Allah berkati hidup mereka yang ingin mentranformasikan diri kejalan yang diredhai , tidak ada yang dapat menafikan , cantik dan indah lagi seorang wanita itu bila bertudung :)
semoga apa yang kain yang dilitupi seorang gadis itu dapat menghindarkan dia dari sebarang aniaya manusia dan dosa . aku hanya manusia biasa yang tidak layak untuk berkata-kata berlebihan di blog ini , cuma ini kita ambil kesempatan munasabah diri , acecece ^^ sejak bila aku pandai berfalsampah ni hehe 

sekian terima kasih ..

haha belom belom lagi , nak ucap terima kasih jugak sebab awak sudi singgah menyinggah ni , hehe

bobaiiiii

"jalanku"

Tuesday, 8 November 2011

BLOGger-2 LuarBiasa

Assalamualaikum 

hai blogger yang menyinggah di sini tanpa men"follow" aku :p , tidak mengapa kerana bagi aku list follower tidak penting sama sekali , yang penting apa yang cuba kita sampaikan dalam sesebuah blog sama ada memerangkap minda kalian atau hanya sekadar "tumpang lalu" please . penulisan aku masih dalam pengawasan ok, awas !

acap kali , aku makin berminat dengan blogger2 hebat yang mampu menarik minat pembaca seperti aku , setiap blog yang aku jelajah dan "follow" memang orang yang korang kenali jelas sekali mereka hebat dalam penulisan dan idea idea mereka amat matang untuk dikongsikan bersama ,

blog-blog yang menarik diri aku dalam penjelajahan ini (jeng jeng) 

ni ha , ni ha , saja suka tertarik menarik tengok blog dorang yang cantik sangat editing dia !! penulisan dorang pon boley tahan , actually ada banyak lagi tapi disebabkan kes malas nak print screne , so yang ni ja sempat !
( comel sangat awesome )


(ni gila sangat menarik hati aku , bukan orang dia tapi dia punya editing !!)


( ini rasanya banyak yang kenal kot kan ?? )


okey sampai sini aje keterujaan aku nak cerita pasal penjelajahan aku blog ke blog !! be extraordinary !!

SETIAP MANUSIA MEMPUNYAI KELEBIHAN MASING-MASING, JADI SERLAHKANNYA :)

"jalanku"

Monday, 7 November 2011

"MYSPACE" BABAK PERMULAAN



Assalamualaikum

Hai blogger , salam satu Malaysia anak bangsa semua , selamat hari kanak-kanak sedunia haha , aku lama tak sambut teringin pulak nak menggedik buat sambutan kebudak-budakan kat rumah sendiri , bagi mama "aku masih budak budak dan memerlukan dia sepanjang masa" dan "saya menerima fakta mama itu dan saya amat meminati untuk menjadi budak sepenuh masa !!! :]

bukan itu yang hendak aku khabarkan buat kali ini , ok apa pendapat korang tentang "myspace"? dahulu kala zaman tok kaduk kemain lagi myspace jadi tempat utama kesosialan budak remaja , sekarang semuanya berhijrah ke facebook sebab easy lagi kalau bersosial dengan facebook , setelah tiada nya facebook aku yang telah diactivated ! aku pun mula berpaling arah dan mengkhianati facebook ! 
haha


dulu aku menghabiskan masa dengan berfacebook la, tapi sebab facebook aku dah tak hidup aku mula aktif berblogger yang sekian lama aku tak pijak ni , aku mula la nak cekikkdauddd myspace aku , dengan ketidak sengajaan aku , aku terjumpa kenangan lalu , haha aku form 4 !! 

funny la masa bebudak dulu , kita ingat time tu kita dah cukup besar tapi tak tak tidakkk !!! punn!! lawak lawak kalau nak explore balik , sesungguhnya orang yang kita benci itulah jodoh kita haha
dulu kemain lagi . . couple trouble,single simple !! ish ish ish , kalau la masih pegang prinsip tu kan BEST ! kan kan ! hehe

nak diceritakan balik dulu memang musuh ketat ! last kali melekat hati tu haaa , ambil kat hang nad ! pandai-pandai benci orang kan , Allah dah tunjuk balasannya , tapi aku tak nyesal membenci dulu haha 

nak korek balik myspace , famous la konon , kalau orang komen ni tak ikhlas "pic baru masuk komen k nanti hit u balik" =.=' ok fine ! 

tak ada apa untuk digosipkan lagi , yang penting aku masih tidak memahami myspace !!!!!! sampai saat ni !!!

jangan benci orang tahu ! anda tidak layak untuk menghukum !! inspirasi dari diri sendiri : p hehe

bobaiii semua

"jalanku"

Sunday, 6 November 2011

Aku Join BERKORAN DI HARI RAYA KORBAN

Assalamualaikum

hai blogger , hai semuanya , memandangkan hari ini hari umat Islam , so aku nak mengucapkan SELAMAT HARI RAYA HAJI BUAT SEMUA SAUDARA MUSLIM-KU, moga-moga suatu hari kita semua sempat berpijak di Tanah Suci MAKKAH , amin ....
hehe kalau pergi doktor gigi kompem aku lulus !!

kampung aku hari ini meriah menyambut hari raya aidil adha , rumah aku pun dipenuhi dengan adik-beradik se-Malaysia balik kampung Pulau Pinang  , tok dan mak long masak ketupat rendang dan nasi briani ! nasi tomato ! fuhh tambah makan secara beramai-ramai ala ala kenduri kahwin aku nanti =.=' ok gurau !  "nanakkk lagiii, nanakkk lagi la"" !!

bukan saja berekor-ekor lembu dibuat korban hari ni , tapi aku pun turut berkorban tau ! jangan hairan la sangat di hari yang baik ni , aku terpaksa berkorban hati buat seorang manusia , "we just friend until the end of my life" , 
perlukah dia menyakiti aku seperti itu , haha dipagi raya gamaknya , sungguh terluka jiwa dan sepak raga-ku!
makan aku makin selera la , hehe , so dengan semangat seribu suara dari sepupu sepapat aku ,hadirlah kekuatan di sepak-raga ku ini untuk berhadapan dugaan  yang mencabar jiwa ini  , hanya sekadar renungan mungkin aku layak untuk dugaan ini sebab aku mengerti aku masih ada kekuatan itu iaitu "ALLAH MAHA ESA" dan mereka "keluargaku"

nak ke tak ! korban kan la aje hati aku ni , ambil la hati ni makan buat masak rendang ! sebab dah banyak menanggung duka , 
TERIMA KASIH DAUN KETUPAT yeeerrr , 

luahan perasaan , ngeee ~ :')

NASIB ADA FAMILY , "KELUARGA ADALAH YANG TERBAIK DISISI"

thank you for reading , 
bobaiii

"jalanku"








Friday, 4 November 2011

Melayang LAYANG KEDEBUAN !

Assalamualaikum

hai pemblogger , satu hari kepala aku asyik berfikir apa yang nak dilakukan setelah apa yang telah dilakukan ! fahemmm tak ? okey macam ni citer dia

hati  aku cakap-cakap : "dah gosok gigi ni , lepas ni nak buat apa? ( makan la)
                                  : "dah makan ni , lepas dah melantakk ni nak buat apa ? ( lilexx lilexx goyang kaki lor)
                                  : "dah kebas ni kaki goyang goyang silap2 boleh lumpuh ni ! ( sambung tidur la) 



           ( lilex lilex la sangat sekali mak aku call "hang dah buat ka kerja rumah semua !! amek kau !!)


haha cam gitulah citernya , kebarangkalian saya ni manusia yang agak suka lilexx (malas) hahaha ^^ orang yang melahirkan aku je paham anak dara dia tau , so korang jangan nak cuba tafsir aku dalam penulisan yang tak seberapa ni . 

kebosanan yang melampau telah membuat aku untuk keluar lari rumah dan akhirnya aku telah menghabiskan RM100 beli baju untuk raya haji , memang la sangat boros plus polos ! tak kena langsung ayat !kan ? pedulikan aja , aku sebenarnya nak bilang pada korang yang aku dah buat kerja "BANGANG" hari ni , kalau mengikut kosa kata yang berbeza bangang bermaksud "kerja bodoh" haha , memang tersangat la rasa setuuupiddd !! 

# 1 . total baju semua rm109.00 . dengan penuh senyuman aku bagi dekat kakak tu rm50 plus rm10 . tetiba kakak tu buat muka hairan , aku pun selamba badak tengok wallet aku la , buat muka hairan jugak ! last cuak kau . aku bagi tak cukup kan ? sebab aku ingat aku dah bagi RM50 dua helai . haha ( so aku bermimpi di kaunter itu sebentar , otak aku melayang layang ) , terciptalah manusia yang lalai seperti hamba ini . malu 

# 2 . petang pukul 4.45 , aku usaha pergi kedai mak-nya photostat sijil2 aku atas kehendak bapa aku ,
dengan gembiranya aku balik rumah dengan senyuman selebar 6cm haha , malam aku tengah double check kerja aku , aku terjumpa sijil2 yang tak di"photostat" lagi , segara lah aku berlari dalam rintik rintik hujan suruh bapa aku pergi ke kedai ! dalam mind ni alhamdullillah semua dah complete ! yeahh ! tapi hampehhhh! tak pun complete lagi , yang paling penting result aku tak photostat lagi , dengan kelam kabut seribut nya aku bawa scooter selaju kilat pergi ke kedai mamak ! okey complete ! tapi hampehhh jugak ! sudah setengah jalan aku sedar result aku melayang layang hahaha! saya rasa amat setupiddddd !! aku mula berpatah balik akhirnya result di tengah jalan ketika hujan membasahi bumi . THE END 

# 3 . tak habis lagi ni cerita , aku pun balik rumah serika paper yang basah tu balik ! haha dengan semangatnya aku membuka blog aku , dengan ditidak sengaja kan aku TERFOLLOWWWW diri sendiri blogg sendiri ! perasan gila ! dah terlambat untuk menyesal yang salah seorang FOLLOWER adalah diri sendiri ! NASI DAH JADI BURUR ! haha . . settuupiidddd!! 

apa lah yang aku fikir kan hari ni sampai semua benda aku buat tak betul . aduhhh sergah otak ni nak sedar! MELAYANG LAYANG KEDEBUAN . . otak aku dah jadi otak otak ! ini lebih terk dari fizik !

semua pembaca yang dihormati harap anda sudi berkawan dengan saya dan jadi pembaca saya lagi tau , setelah apa yan saya lakukan hari ni sangat tidak dapat diterima akal manusia , haha harap "diterima" . cool la boyy girll , saya juga melakukan kesilpan "setupiddd" termasuk "anda" 

kawan kawan berfikir dulu sebelum buat , semoga semuanya diberkati Allah

boobaiiiii kawan !

"jalanku"














Thursday, 3 November 2011

Cita CETAK-CETAK

Assalamualaikum^^

hai blogger , hai semua pembaca yang sudi menyinggah ke blog semak otak ni , aku tak pandai nak berfalsafah ni , berfalsampah terrer la hehe , maaf la kalau ada tersilap kata k , semoga hidup kita semua berjalan dengan indah dan lancar hari ini .



entry , entry , entry !! Cita Cetak ! ape kebenda kau merepek kerapu ni nad ! actually nad nak cerita tentang cita cita kita sejak kecil sampai kita dah besar sekarang , dulu kita memang pandai merancang dan berangan angan kan tapi suka-suka aje masa budak liuran dulu , berangan ni memang banyak sampai tak tercetak dalam kepala otak ni !

Cita Cetak !!!! now 3 , 2 , 1 ^^

#1 . masa kita masuk tadika dulu , cita cita kita nak jadi guru tadika tau hehe , konon la cikgu tadika tu macam best jaga budak budak yang BAIK macam kita dulu !

#2. lepas tu masa kita sekolah rendah darjah empat , kita nak jadi pelukis terkenal ! aww! gila demand masa tuh !! kita nak jadi seorang penggiat seni , sebab time to memang minat melukis konon A++ . kemain aku la !! sampai semua orang memang menyokong la sebab kita selalu menang pertandingan melukis hehe BANGGA PLUS HIDUNG MANCUNG!!! 

#3. masa darjah enam plak , kita still nak jadi seorang guru tapi UP SIKIT (guru sekolah rendah) sebab masa tu ada guru baru masuk tau , hensem mak! haha so kita rasa kita minat nak jadi guru la time tu ! nampak macam gempak gila jadi guru banyak peminat !! nad kau memang gila glamor la !! ( masa tu)

#4. lepas kita melangkah sekolah menengah , kita stuck nak pergi mana sebab UPSR kita 2a3b je , time tu budak hingusan tak layan buku buku ni ! jangan bagi tau mak aku !!!!haha , kita form 1 , kita berazam kita nak kawin dengan orang kaya , anak datuk la kononnya, yang ada keta besau , ada maid gitu , selamba kita fikir kita tak yah la keja susah susah an :P . perasan kau ! demand nak mampusss ketika itu , senior datang ngorat pun "lantak kau la!!" konon nak cari anak datuk sampai dapat !haha ( mati aku kalau datuk/datin baca , semua bawak sembunyi anak dorang ! )

#5. kita dah makin meningkat remaja , form 3 kita dah boleh fikir masa depan , kita nak jadi seorang chef terkenal , inspirasi dari bapa kita sendiri seorang chef , kita tengok dia masak kita pun minat nak jadi tukang masak profesional konon !! melampau kan !! 

#6. macam biasa kita dah berpijak dibumi yang nyata, kita memang tiada bakat memasak ! merosak ada la ! bila kita form 4 , kita aktif dalam olahraga ! konon kita ni hebat la!! boleh jadi atlit nanti besar dan jadi anak bangsa yang membanggakan negara ,(tinggi nya mimpi aku) tapi malangnya kita tak cukup hebat haha! dalam masa yang sama kita ni beria ia nak jadi akauntan tau sebab kita ambil aliran akaun , yang ada hampeh setelah kita mula menyampah gila dengan akaun ! bapak kau susah gila nak pahemm masa exam ! terus melayangggg ~~~

#7. sampai je kita berumur 17 tahun , kita kena fokus kan ? kita kena buat pilihan ni , "apa nak pilih ni !!nak habis sekolah dah !! nak spm dah ! kena ada jalan ni !!! hahaha . . okey seterusnya saya akan merahsiakan apa saya nak jadi pada masa itu dan hari ini !!jangan marah !!!! 

bila saya dah mencapai cita-cita saya nanti saya akan khabarkan pada korang k. . funny la cita-cita masa bebudak dulu , langsung tak masuk akal ! ingat nak jadi SURI RUMAH je la : P haha

okey semua , HIDUP HANYA MERANCANG , YANG PENTING SELEPAS RANCANG KITA USAHA !! INSYAALLAH ALLAH ITU MAHA ADIL !! SETIAP USAHA ADA GANJARAN ! DOA DAN TAWAKAL :)

bubye semua , terima kasih kerana membaca :)

CEO rumah saya ^^
.................................
YANG BENAR 
NAD :p

"jalanku"