Selamat Datang ke zoo. .

ada yang tengah mengaru macam cimpanzi ;p

maybe i'm LUNA

My photo
wekem semua , check it out my blog , please follow me kay , cantik laptop awak ... heee

Wednesday, 10 August 2011

LESUNG ?

Assalamualaikum .

salam sebumi reader .

waktu subuh yang cuba aku manfaatkan dengan berblogger ;) ahakz !
rumah korang ada batu lesung tak ? kau penah ke tengok batu lesung ? kalau tak penah tengok ni ha rupa baru lesung !

memang agak weird entry kali ini, aku just nak sampaikan kepada korang yang aku tidak suka kepada orang yang keras hati dan keras kepalanya macam batu lesung ni , kalau nak tau batu lesung ni keras ke tak , silakan mencuba aksi mengetuk kepala sendiri dengan batu lesung , tengok la yang mana pecah dulu ! ;)

kadang2 kita banyak melakukan kekhilafan , kita terlalu alpha dengan kebendaan didunia ini ,
banyak yang dapat di perhatikan sekarang mengejar wang adalah lebih penting dari kasih sayang ,
so wang memang penting tapi apa kata kita seimbangkan dengan kasih sayang , barulah adilkan ,
dengan apa yang aku belajar pada hari ini adalah hidup memerlukan kasih sayang dan dalam masa yang sama kita takkan lupa untuk melakukan tanggungjawab kita sebagai "sesiapa " sahaja didalam sesuatu ikatan .

Allah mengaburkan kita dengan kenikmatan dunia yang bersifat sementara , thats why kadang2 kita menjadi buta hati , buat waktu sekarang aku tidak penah lagi la makan nasi dengan garam , makan cengkerik cicah air hujan , roti cicah air tab , bersyukur buat masa sekarang tidak penah merasa kesusahan seperti itu ,

cuma cuba bayang kan , cuba letakkan kita dekat situasi itu sebentar , uhhhhh tidak mampu aku bertahan , ok find dorang sangat tabah still boleh hidup macam tuh , cuma pasti kasih sayang mereka tidak luput kan ,

>sometime Allah bagi kita harta tapi Allah kurangkan kasih sayang dalam hidup kita
>sometime Allah hilangkan harta kita tapi Allah kayakan dengan kasih sayang 

SO ALLAH MAHA ADIL , right ? so tak payah la kau nak mengeluh tiap tiap hari sangat kay . aku dah letey beb dengar kau mengeluh . tak kira dimana pun situasi kita berada , yang penting DOA , i believe u that u gonna say thanks to me ahaks . . ! jangan jadi batu lesung kay , aku pun dah naik bosan tengok batu lesung kat rumah aku , ok rumah tok aku lagi bosan sebab lagi besar batu lesung dia >,< . . hahaha . .

just be yourself , dont try to be someone in your eyes , because in my eyes you are still you , never change that even your name also . just be you ok ? >,<

thanks for reading

kapaoowwww !


Tuesday, 9 August 2011

SUDAH TUA?????

Assalamualiakum . .

salam ramadhan reader,

orang tua berpendapat bahawa "orang yang marah akan lebih cepat tua daripada orang yang suka menaburkan senyuman " , dan ada yang berpendapat bahawa senyuman itu dapat mengekalkan awek muda . emm so that is interesting kan? so why not we stay smile right ? ok sekarang korang pilih korang dari kategori yang mana ? yang suka marah atau yang suka senyum ? , confirm la kan mix dua-dua , kita bukan sempurna macam nabi to stay senyum and be kind alway , all human make mistake . . so yang kita perlu cuba sekarang just try to smile even we are in big problem , aku jamin dengan korang masalah yang korang hadapi ketika itu pasti akan dapat diselesai kan dengan bijak , bila kita sentiasa memberi senyuman automaticly otak kita akan berfikiran positif dan akan lebih berfungsi dengan bijak berbanding dengan kemarahan , kalau korang stay dengan perasaan marah korang takan dapat membuat satu keputusan yang memuaskan malah keputusan itu hanya akan menambah kerumitan sebab time tu kita dalam keadaan marah , ok try to learn smiling like this ngeeeeeeeeeeee =

terselah kecantikan gigi pasu korang kan? hehe . . putih tak gigi aku . . guna komodosinga ok . please la tak main la guna berus gigi , aku guna berus jamban derrr , so say cheeseeeeee . . .
yarhh i love your smile . . anyway jangan percaya bila guy suka cakap ayat ni "awak nampak lagi cantik bila marah la , " ok itu ayat nak sejukkan hati je ok , padahal dalam hati dia odohhh nye kau popuan bile marah . hahaha , say sorry to you memang hodoh babe bila kita orang popuan ni marah . terserlah kehodohan kau ! tidak aku menyukai nya tambah bila dengar orang popuan membebel , perhhh wa cakap kat lu derr gunung berapi pun kalah la . . tahan je la . .tapi berbeza dengan kemarahan lelaki , ia lebih menyakitkan hati jika dengar lelaki marah , habis mencarut sana sini . lagi sakit kalau bukan salah kita tetiba ja dorang marah , perhh lagi kawwww hati ni macam nak wat atom perang ke 17 , kalau letak maggi pun boley masak derr tapi ape boley buat mengalah itu lebih afdal . .


which one is more nicer to be and to see ? u choose its , take your time !
kita berbalik kepada agama . marah itu datangnya dari api neraka , dan asalnye dari syaitan , so untuk menghilangkan rasa marah kita perlu mengambil wuduk sebab api boley dipadamkan dengan air , its cool right ? indah kan , so life is to learn not learn how to life , get it ? 

antara sebab aku mengupdate blog tengah pagi membuta macam ni 2:27 AM , hari rabu , adalah untuk menyelesaikan masalah aku dan menenangkan hati ini dengan keep smiling and go on with my life dear, . . ok aku tidak suka untuk memarahi orang dalam message or fon , so i just give way for him to win , maybe in this case be a loser is better than be a fighter , its just can make your relationship break off , am i right ? . . so aku lebih suka untuk mengalah dalam hubungan but not in my life , dalam bentuk pelajaran atau pun pekerjaan stop be a loser , u must be a fighter kay , stay on your way , ohh lupa nak kongsi aku dah deactivated facebook aku buat sementara sebab ada yang stalk wall aku , then membebel , ok find deactivated lagi senang buat sementara , berehat sebentar bersama kit kat ,

jangan kekal bersedih :) banyak lagi yang mampu mengukir senyuman di wajah mu . . jangan menutupi senyuman kamu yang manis itu , 

thanks for reading .



Tuesday, 2 August 2011

Saat Hati

Assalamualaikum . .

salam sejahtera semua , sekarang

hari : rabu
pukul : 4.18 a.m
tarikh :3 august

entah kenapa aku rasa tak boleh nak melelapkan mata aku hari ni , aku rasa aku sudah jadi burung hantu buat masa ni , burung hantu jea panggilan yang sesuai untuk aku malam ni , eh pagi ini heeh , kepada yang tengah bersahur masa ni , selamat bersahur dan baca bismillah serta jangan lupa niat kerana Allah Taa'la .

berkisarkan tajuk asal aku kali ini "saat hati" , ok mesti korang bingungkan ? bila hati seseorang diketuk oleh seseorang ? ape akan jadi , mesti la terpukau sebentar kan melayan perasaan , tapi bila si gadis ni terlalu cintakan bf dia , dia sanggup memberi maruah dia ke? jangan sesekali girl ,

bila keadaan si gadis dikecewakan , dia mula la nak berkurung dalam bilik sambil memegang sekotak tisu mengelap air mata yang berduyun-duyun keluar tu ,macam ni



dah tu sampai ada sanggup membunuh diri . jika gadis itu penah terlanjur dengan bf dia . . dia akan rasa bersalah ? kan ? tapi  kenapa sebelum tu dia tak fikir baik2 . . mesti bf dia cakap macam dalam filem . .



"syg ? u syg i?"
"syg la u , syg sgt sgt sgt "
"kalau syg . . (dalam erti kata dot dot dot)"
"i janji i sumpah i akan kahwin dengan u . . hanya u yg bertahkta di hati i "

>> lelaki berkata-kata memang manis . . tapi please la jangan jadi tolol sangat nak percaya , jika betul dia sayang kita dia akan bimbing kita ke jalan yang benar <<<

berlakulah aksi yang tak sepatutnya


then mulalah nak nyesal . . lebih baik dia menangis bertaubat kepada Allah dari dia menangisi meratapi dan merayu macam hamba kepada bf dia . . kan? pleasa la . . dont do that . jika anda penah melakukan kesilapan better anda perbetulkan kesilapan anda , kenapa Allah mengurniakan cinta didunia ini? Allah memberi perasaan cinta itu supaya kita mencintaiNYA lebih pada yang lain didunia ini , semua kesalahan ini berlaku kerana anda mencintai bf anda lebih pada Allah , jangan sesekali . . bila kita kehilangan sesuatu didunia ini , kita masih punya Allah .

1.jika hilangnya cinta manusia kepada kita , cinta Allah kepada hambaNya tidak hilang
2.jika kurangnya kasih sayang manusia kepada kita , kasih Allah tetap yang paling kekal 
3.jika tiada pedulinya manusia kepada kita , Allah sentiasa pedulikan kita . sedar itu!

buktinya , kita masih diberikan rezeki yang melimpah ruah dibumi ini ,
buktinya, kita masih diberi peluang hidup dan masih punya nyawa bagi bertaubat untuk ke syurganya

ingat , jangan sesekali menempatkan lelaki yang kamu cintai di tempat yang teratas dihatimu, tapi tempatkan hati kamu dengan Allah , nescaya semua keburukan akan dijauhi kerana Allah juga menempatkan kita di tempat yang selayaknya . . syurga , insyaAllah

Allah tidak kejam untuk menghukum kita , kenapa kita ingin mengejami diri sendiri kerana seorang lelaki , jangan menghukum diri sendiri . anda patut sayang diri anda , kerana diri seorang wanita adalah sangat berharga , tunjukilah harga mu itu , kamu sangat bermaruah , jangan tunjukkan yang kamu adalah loser , kerana kamu perlu kuat , mereka suka tengok kita lemah . so dont !

sedangkan ibu bapa kita pun tidak menghukum kita seperti ini kan ? mereka siapa ingin membuat kita seperti ini , dari kita menangis kerana mereka lebih baik kita menangis meminta ampun kepada kedua ibu bapa kita , mereka lebih deserve untuk air mata kamu itu . . ;)

rasai lah cinta yang sebenar dalam diri kamu . . jangan cinta kerana nafsu ,

percayala cakap aku , dirimu amat berharga ;)

hanya sekadar beritakan kebenaran yang kita nampak didunia akhir zaman sekarang

thanks for reading ;)

salam

Monday, 1 August 2011

RAMADHAN titisan air mata syukur

1 ogos 1 ramadhan  1 puasa (2011)

Assalamualaikum
hey guy , saya mengambil kesempatan disini untuk mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARRAK kepada saudara muslim saya , semoga anda semua dapat mengejar sesuatu yang bermakna di bulan yang mulia ini ,

 kalau berbuka tuh makan biar berpada-pada ok , saya bersyukur dihari pertama saya dapat berbuka bersama keluarga tercinta yang complete . . terhidang makanan2 yang enak , waahhhh ALHAMDULLILLAH , kalau ketika berbuka kita masih sempat untuk berfikir bagaimana orang fakir dan saudara muslim yang sedang berjihad berbuka dengan ape agaknye yea . . masyaAllah . . saya tidak dpat bertahan hidup macam mereka , sesungguhnya mereka sangat tabah . .

Baru hari pertama sudah ada cerita yang saya nak kongsi , niat saya nak pergi masjid solat terawih hari ini . . then dah abis solat . . tapi saya mampu buat 8rakaat aje la hehe . . yang selebihnya tuh saya akan cuba tahun hadapan insyaAllah , lepas tuh start je moto lalu balik . . saya terserempak dengan seorang lelaki muda berpakaian baju melayu kain pelekat dan songkok . . ok tapa saya just bawa moto terus macam biasa . . bila tiba di trafic light , saya rasa macam ada orang mengekori saya . . rupanya abang tadi . . ok tapa lagi . . saya buat muka selamba badak saya . . tetibe dia rapatkan moto dia disebelah saya dan minta no fon saya . . wahhhh ni dah melebih . . abang ni tetibe wat saya rasa takut . . then takan saya nak bagi . . bodoh kot . .
lepas ni ok tapa saya p kedai . . dia stay ikut saya sampai kedai . . then pas saya dah beli barang . . saya kuar start moto dia tnya lagi . . eh abang ni over plak . . ni wat saya takut . . pakai bukan main alim . . wajah macam lindungan kaabah . . pantang betoi . . then saya geleng kepala ssaya pecut sampai lampu merah pun dah tak hirau sebab takutkan abang tuh . . abang bersiri . .

susah kan jadi wanita ni . . nak keluar pergi masjid pun susah . . membahayakan diri . . dah tuh yang datang mengganggu pun orang masjid jugak . . susah la orang sekarang . . jika saya terlalu sempurna sebagai wanita . . lebih baik solat dekat rumah aje . . kan . . emmm . . laki laki . .

jaga lah diri sebagai wanita . . jika kamu rasa kamu cantik tutuplah segala kecantikan kamu itu . .

ok thank reader ,
see u again . .
terima kasih kerana membaca blog yang tak seberapa ni k . .

"jalanku"