Selamat Datang ke zoo. .

ada yang tengah mengaru macam cimpanzi ;p

maybe i'm LUNA

My photo
wekem semua , check it out my blog , please follow me kay , cantik laptop awak ... heee

Saturday, 29 December 2012

Zoul in Banting

Assalamualaikum =') 

hai semua , sudah lama nad tidak update blog ini , sekarang umur nad dah semakin mencecah 20 tahun , agak lama juga Allah beri kehidupan ini pada nad , Allah kurniakan nad kehidupan yang indah , kehidupan yang bahagia bersama keluarga yang dicintai .

and now , everything changed , so much and so fast its changed , dia dah pergi Banting dengan membawa hati nad , dia sekarang sudah pergi belajar dekat MCS college , maybe korang tahu tempat tu , tempat dia agak ulu sikit haha =D ,  setelah dia pergi sana dia berjanji nak ubah hidup dia , dia bilang mahu ubah nasib keluarga dia , dia berjanji mahu membahagiakan hati mama , 

ye nad percaya dengan dia , tapi selepas dia dah memiliki kehidupan baru dia kadang2 terlupa diri dia sebentar , dia terlupa =') , dia terlupa yang nad mencintai dia dekat sini , dia terlupa yang nad selalu tunggu dia , dia terlupa yang nad selalu fikirkan dia , dia terlupa yang nad selalu rindukan dia , 

nad sedar ini adalah dugaan bila kita berjauhan , dan nad tetap stay tabah dan sabar memahami dia , tidak membawa faedah jika kita selalu melenting kan ? so then nad cuma belajar memahami dia , memahami keadaan kita yang semakin dewasa . kita harus selalu bertolak ansur walaupun kekadang terluka ...

tapi..nad masih tabah menunggu dia disini , nad tunggu dan terus menunggu ...........

sayang ku  zulhelmi azizi


Tuesday, 13 November 2012

=)

Assalamualaikum ^^

Hidup perlu diteruskan biarpun kita dihina atau dicaci , Ya Allah kau tabahkan lah hati ku Ya Allah , dunia ni sangat kecil , hari ini kita buat dekat orang , esok hari orang buat balik dekat kita . 

Semoga dia bahagia dengan kehidupannya . amin 

Lailahaillallah =')

Thursday, 13 September 2012

MEE HOONN

Assalamualaikum ^_^ 

Mee hoon ?! kenapa mee hoon ? ok actually cuma nak beza kan mee hoon kan makanan cina kalaau ikutkan asalnya. Itula orang melayu selalu saja nak tiru kaum lain . ok itu letak  tepi tapi apa yang tidak berpuas hati nya bila anda belajar menimba ilmu di tempat yang tiada kaum anda . 

bukan itu saja , org K ni sangat-sangat pilih kasih sehingga mengabaikan hak hak ORANG ISLAM dan hak hak ORANG MELAYU di Malaysia terutama di penang . kalau you all datang berhijrah ke penang majority nya adalah org K ni . 

bila kita masuk kandang lembu takan lah kita nak suruh diorang mengembek , tak mungkin lah kan . memang Allah menciptakan mereka menjadi seorang yang tamak dan kejam . Bersyukur lah kita dilahirkan sebagai Islam walaupun kita tidak sempurna tapi kita masih ada pegangan dan belas kasihan serta hormat orang lain .

.........................................................................................................................................

stress ? adakah ia biasa ? nasib ? atau pun takdir ? 
kadang-kadang stress ni baik untuk membuat kita berfikir dan untuk menjadi lebih matang . tetapi adakalanya stress juga dapat mendatangkan penyakit buat kita . its not good right ? so just chill in your life . how to chill ? mesti la bila kita stress , saat inilah kita memerlukan orang yang tersayang untuk mendengar luahan hati kita, saat itu kita betul2 sangat memerlukan tapi DIA HADIR TAK MASA KITA PERLUKAN DIA ?. 

macam mana pula kalau dia tak mendengar makna nya dia bukan lah orang yang sesuai dan baik untuk kita . bukan mudah nak cari keserasian dalam berpasangan . tak semua orang boleh dengar apa yang kita luahkan hanya keluarga ibu bapa saja orang yang paling best akan dengar , dan yang paling syok bila ibu kita peluk bagi semangat , masa tu dalam hati cuma berkata " ibu i love you , jangan tinggal adik . i wanna be with you alwaz ibu "

kekasih yang baik , bakal suami yang baik , suami yang baik adalah lelaki yang mampu mendengar luahan hati wanita tanpa merungut sedikit pun , inilah lelaki sejati . 

walau apa pun tempat terbaik untuk menangis dan mendengar adalah Allah YANG MAHA MENDENGAR *

*sudah tiba masanya untuk memilih yang mana terbaik untuk dia dan aku *



Wednesday, 1 August 2012

Sinarilah Kiblatku

Assalamualaikum semua ^_^

Semua yang Allah aturkan hari ini mungkin kita akan sedih cuma untuk seketika , mengapa Allah takdirkan ini sedangkan hati kita sedang bersedih ? tidak sebenarnya , kerana Allah Maha Mengetahui , kita tidak mungkin tahu apa yang terbaik untuk kita hari ini tetapi apa yang Allah takdirkan hari ini adalah yang terbaik untuk kita . 

Suatu hari kita akan bersyukur dengan apa yang Allah tentukan untuk kita pada masa lalu yang membuatkan kita tersenyum pada hari sekaliannya .  Begitu juga buat diri aku , luka itu hari ini mungkin tidak dapat untuk ditutupi tapi aku percaya ada yang akan hadir untuk menutupi luka itu kembali . 

Pengenalan yang lama tidak mungkin akan kekal sampai pelamin . sedangkan ada juga manusia yang bertemu hari ini dan esoknya berkahwin . tidak mustahil kan dunia ini ? kalau pernah berpisah dengan seseorang maka Dia cuma muncul sebagai takdir kita yang lalu tetapi bukan jodoh kita . Jika memamng dia juga jodohnya , dia akan muncul setelah sekian lama berpisah . 

tetapi takanlah kita nak menanti dia kan ? dia siapa untuk membuat kita menderita ? dia siapa untuk membunuh hati kita ? Hati yang terbentuk ini adalah amanah yang Maha Kuasa untuk melabuhkan rindu kita , cinta kita hanya pada Allah di tempat pertama , ketika kita berduka yang mendengarkan hati kita adalah Allah .

Ya Tuhan , keredhaan aku hanya untuk Mu , jika dia hanya hadir buat seketika didalam hidup aku , aku mohon kau jagalah dia untuk menjadi hambaMu yang melabuhkan dirinya padaMu . Ya Tuhanku , hasrat dijiwa ingin bersama tetapi inilah yang dinamakan takdir cinta . 

Kita boleh sayang ramai orang dihati kita tapi kita hanya cinta cuma yang terpilih sahaja , hanya Allah yang tahu . dengan keadaan aku yang baru habis kemalangan , wajah aku yang tidak dapat aku nyatakan dengan perkataan , aku tidak sanggup sekali melihat wajah aku apatah lagi membiarkan orang lain melihat wajah aku , suatu hari bila aku berjalan aku melihat mereka melihat diriku dengan sangat aneh , sumpah rasa malu itu sangat mendalam , mungkin ini juga salah satu sebab kenapa aku tidak mahu bersama dia . Aku bukan seperti yang dulu lagi , wajah yang berparut ini , mungkinkah dia sanggup terima aku sebegini ? walwahhualam . Aku dapat merasakan kekecewaan dihatinya . lebih baik aku undur diri demi melihat dia senyum . susah aku terima diri aku apatah lagi membiarkan orang lain menerima aku ='( 

aku hanya masa lalu 

Thursday, 31 May 2012

CEMBURU MEMBAHAGIAKAN ATAU MEMUSNAHKAN ?

       

Assalamualaikum ^^

cemuburu ? apa makna cemburu , sukar nak diterjemahkan disini , apa kata korang pergi tengok sendiri dekat google ^_^ sebab perasaan kadang-kadang susah untuk di beritahu kerana kita hanya merasakannya dan melaluinya .

cemburu itu membahagiakan atau memusnahkan hubungan ? , tidak semua cemburu memusnahkan hubungan kan dan ia akan menjadikan topik perbalahan utama sebuah pasangan apabila memutuskan untuk berhenti  bercinta .

sesetengah orang dia sangat suka pasangan dia mengaku cemburu , tapi cemburu yang keterlaluan aka memakan diri sendiri . percayalah , cemburu itu kadang kadang membawa bencana kepada hubungan . cukup lah sekadar kita merahsiakan perasaan cemburu itu , biar hanya kita dan Allah saja mengetahui segalanya kerana yang menentukan adalah Allah . Kita berhak untuk cemburu tapi kita tidak berhak menghalang atau mengawal hidup seseorang kerana hidupnya bukan untuk dikawal kerana dia akan berasa peluang hidup masih panjang . 

kebaikannya cemburu itu juga kadang2 bila gaduh ada pulak pujuk2nya kan ? tapi bila kita meluahkan rasa cemburu itu mungkin pasangan dapat memperbetulkan keadaan dan cuba menjaga hubungan dengan lebih baik .  cemburu juga mengeratkan hubungan . 

apapun , bergantung kepada masing-masing macam mana untuk mengawal keadaan .

ok yaw peace ^^ .



Tuesday, 22 May 2012

Assalamualaikum ^_^

seluas mana kita percayakan seseorang itu belum tentu dapat menyakinkan dia untuk percaya kita .
kenapa kita perlu tonjolkan pengorbanan kita ? maksud pengorbanan bukanlah untuk diungkit semula , pengorbanan adalah secara diam , kita tidak perlu menghebohkan pengorbanan kita kepada orang lain dan biarlah orang itu sendiri yang menyedari pengorbanan kita . kecoh betulkan ? 

pengorbanan bermakna kita tidak minta balasan semula , biarlah hanya kita tahu betapa kita ikhlas mengorbankan masa , tenaga dan wang untuk seseorang , mungkin juga mengorbankan cinta yang kita miliki sekarang untuk kebahagiaan orang lain .

dan janganlah kita mempertikaikan pengorbanan kita , cubalah melihat pengorbanan orang lain demi kita . kita perlu sedar itu bahawa ada orang yang tersembunyi sedang mengorbankan banyak benda untk buat kita bahagia . cuma kita perlu adalah menghargainya .

ikhlas itu boleh dilihat dari matanya , dan jangan dilihat pada bibirnya kerana bibir kadang2 kita akan cepat tertipu . 

segalanya adalah pilihan sendiri . ^_^ 


Saturday, 12 May 2012

assalamualaikum ^^

bismillahhirahmannirrahhim , mulakan dengan yang baik dahulu , semoga apa yang kita inginkan akan kita perolehi . 

hari ini keadaan dekat ward 1A sangat mengembirakan hati , apabila melihat senyuman Puan Liliey , apabila mendengar ungkapan terima kasih dari bibirnya , apabila setiap hari dia menunggu aku ..membuatkan hati aku sangat tersentuh dikalbu , dia menyentuh hati aku kerna aku telah menyetuh dia dengan kasih sayang dan tanggungjawab ku , 

aku berasa sangat tenang melihat mereka sudah kembali pulih , tapi dalam keadaan yang sama , hati ku sangat sedih dan hampa apabila Puan Liliey yang sudah berada dalam jagaan di WARD 1A selama 4 minggu akhirnya akan pulang kerumah , 

sungguh , aku masih terharu dengan kata2 nya , masih tergambar diakalku senyuman manis diwajahnya . hanya itu yang aku mampu , kasih sayang itu lebih berharga dari segalanya , 
walaupun kami berbeza agama dan bangsa .  aku masih melayani mereka sebagai manusia kerana Allah menciptakan kita ini serupa .

kita harus saling menyanyangi kerana itu saja kekuatan untuk mengekalkan hati sesama manusia .

aku rindu ibu dan ayah ku =)




Saturday, 7 April 2012

Mampukah aku membimbingmu ?

Assalamualaikum cinta ,

aku seorang wanita , yang banyak khilafnya , 
aku seorang wanita , menanti imam buat masa depannya ,
aku seorang wanita , yang lemah tanpa lelaki ,
aku seorang wanita , yang syurganya dibawah tapak kaki seorang lelaki ,
aku seorang wanita , yang MENUNGGU RUSUK KU BERSATU KEMBALI .

saudara , cinta itu luas maksud nya , cinta itu sukar kita menunjukkan tapi senang kita merasainya , Allah mengetahi segala yang terjadi , 

kita takkan tahu jodoh kita . biar penciptaku yang jalankan nya , 
aku terima seadanya kekurangan dia , dan aku bersyukur kelebihan imamku nanti .

tapi mampukah dia menerima aku ? mampukah aku menjadi yang solehah buatnya ? sedangkan manusia sering kali lalai dan khilaf didunia .

bagaimana pula kalau kita dijodohkan kepada yang jahat ? apakah kita ini jahat ? TIDAK . sandara , Allah menetapkanmu dengan yang baik kepadamu sebenarnya , kerana Allah tahu kamu memiliki kelebihan untuk membimbing dan mengubahnya , kamu mampu menjadikan dia hamba yang sempurna . kerana itu Allah menetapkan mu menjadi jodoh nya kerana dia sebenarnya LELAKI yang baik di masa depannya . Allah telah menulis takdir ini .

janganlah kamu menangis kerana jodoh mu tidak mampu membimbing mu , kerana dia perlukan kamu untuk membimbingmu disebabkan itu dia memilih kamu menjadi yang halal bagi mu .

Allah memberikan mereka peluang untuk berubah , peluang untuk ke syurga , kerana itu kamu diberikan peluang untuk membimbingnya . kerana itu dia jodohmu.

-sekian-

.wassalam.


Friday, 10 February 2012

Perjalanan Bersama

Assalamualaikum 

minggu ni , all is taugh gila subject .. and masa padat sangat till tadak masa nak rehat ... study pun macam tak masuk je hehe ...input yang aku dapat terlalu banyak sampai blur ...but now aku betul-betul nak habiskan penulisan mini novel aku tentang hidup aku ...its just for my collection ...boleh tunjuk pada anak cucu aku nanti ... tajuk mini novel tu "PIRAMID CINTA"

kenapa aku piih piramid ? penah dengar lagu english "love is just like piramid "...
mula-mula cinta itu meluas sekali , ia seperti hieraki maslow la...first step kita kenal orang tu bagaimana, then follow by second step until we reach the top . Yang menyatukan cinta adalah perkahwinan ..its just an imagination story laa...im not married yet ... bucu itu adalah penyatuan ..disitu berakhir nya cinta...

hidup kena relax kan , walaupun banyak yang kita fikirkan ...banyak cara dapat release tension ...

1. makan coklat or dark coklat kerana coklat dapat membantu otak kita relax disebabkan kimia yang terdapat dalam coklat itu .
2. go exercise , bila kita exercise dan memaksa organ dalam badan kita untuk berfungsi , secara sepontannya kita akan melupakan masalah kita ..
3. pergi vacation kepada yang mempunyai banyak duit ...hehe..
4. u can do art , craft or painting ...to express your feeling using the art ...and your creativiti
5. tidur atas padang hijau berumput dan cuba lihat awan ...u will feel the best feeling when we try to appreciate the naure that created by Allah ( ini saya selalu buat )

okey that all for toay salam....=)


Thursday, 2 February 2012

Sengketa

Assalamualaikum

entah kenapa , hari ni aku rasa hati aku macam ada sesuatu yang tak kena . aku yakin . firasat aku tidak penah salah . tapi mengapa ia perlu berulang ulang sampai berjuta kali ? kenapa ?

banyak hal yang berlaku hari ni .

one thing ..je aku terima seadanya haha

senyum tak perlu kata apa2 ...bye

Friday, 27 January 2012

Bertudung VS seksi

Assalamualaikum 

alhamdullillah dah lama tak update tetibe hari ini rasa ada peluang nak update blog ni .. dah usang agaknya ..! 
post hari ini berdasarkan dunia sekarang yang cerah benderang terpampang kat merata-rata even kat toilet perempuan sekalipun heuheuheu

sumpah aku malu jadi wanita . tapi ini sudah ditakdirkan untuk aku menjadi wanita . kadang-kadang aku takut kalau aku tak mampu menjadi anak yang baik , kawan yang baik , umat yang baik , hamba yang baik , isteri yang baik .. sempatkah kita ? masih berpeluang kah kita ?

susah nak berkata-kata .. sebab manusia memungkiri janji . manusia juga menipu diri sendiri . manusia seperti aku dan kamu sering melakukan dosa walaupun kita fikir ia nya tidak tetapi ia nya benar anda sedang melakukan dosa tanpa anda sedar .

kebanyakan aku lihat hari ini , perempuan banyak lumba-lumba nak cantik bukan untuk suami , nak HOT popular even dorang bertudung . FAKTA PEREMPUAN BERTUDUNG SEKARANG LEBIH BANYAK BUAT PHOTOSHOT BERBANDING YANG TIDAK BERTUDUNG ..and they are proud with themself . 
perlu ke ? perlu ke buat post kat facebook cara-cara melilit tudung ? itu dah dikategorikan sebagai fesyen ..tidak salah jika hendak berfesyen tetapi cuba tanya pada niat hati adakah aku bertudung kerana Allah ..adakah aku bertudung kerana takut seorang yang bukan muhrim melihat sehelai rambut ku ?

malu malu malu malu ....aku juga pernah melakukan kesalahan ..aku juga penah photoshot itu untuk menolong sahabat . aku rasa cam nak lempang diri sendiri sekarang .. fuhh kalau tengok orang yang bertudung sekarang lagi rancak dari yang tak bertudung .. 

kerana itu lah aku yakin ..tak semestinya orang yang tak bertudung itu tak baik ..tak beragama ..sdangkan yang bertudung boleh melakukan maksiat ..minah rempit ada juga yang pakai tudung.. adakah mereka beragama ? itulah yang cuba aku katakan ..sedangkan yang pakai skirt pendek tetiba capai SEJADAH DAN SOLAT ..Ya Allah menitis air mata .

kita tiada hak mengkeji menghina sesama kita .. HANYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI ..HANYA DIA LAYAK MENILAI KITA ...

hanya perlu lahir dihati adalah hati yang ikhlas ..bersih ...suci ...

walwahhualam .

Saturday, 7 January 2012

REWIND TO 2010 !

Assalamualaikum 

hai pembaca , susah nak patah balik masa , tapi kalau mampu berbalik semula , aku nak nikmat betul-betul waktu sekolah dulu , rindu nya nak jadi budak sekolah ...ok waktu sekolah aku litter bit nerd , noty ..i'm librarian ....serius ..rindu sangat nak pakai baju sekolah ...cinta-cinta monyet comel2 dulu ..hai hai patu bye bye haha

i just want to explore back the moment that i never forget in my life ..! meaningful !
let picture treasure the moment

kelas 5 Teratai alway be the best !! 

aku dapat tokoh maulidur rasull....(with my syg ) dua-dua tokoh 

birthday boy ..the best moment ..

ok malas nak rotate hehe ... b'day boy

maluuuu nak buka mulut nye ...

....

we are enemy + best friend = couple ( for next 4 years husband n wife amin) haha

comel takkk !!!

kena berlakon....!
pendekar kelas haha

that me ! pink with baju kurung ...

sukan tahunan sekolah 

moment wif FAFAU ...and TV9 ..boria ..

the banner , aku yang buat penat tapi berbaloi dapat no.1 =D

boria lagi 

lagi involve in boria peringkat ......(lupa) tapi dapat no 4 = RM500
student smktb ...batch 2010

me with my junior 

hehe berlakon lagiii ...untuk sambutan kemerdekaan 
i'm the pink holding the "kuda papan " haha

rindu art class....dah lama tak main warna .. student pertama yang suka menghabiskan warna hahah that me !


...................................................................................................................

akhir sekali , semua itu adalah masa lalu yang mengajar kita lebih menghargai memori2 lalu yang tidak mampu di kembali kan ..dan tak mungkin merasai nya lagi .. dengan memori itu aku hidup dan kini aku menjadi semakin dewasa ...memori ini juga yang menyatukan aku dengan zulhelmi ..ok penah tengok ke ketua kelas couple dengan penolong kelas ? haha 

tak kan ? 


forever with my love ( zulhelmi azizi ) ....ketua kelas + penolong ketua kelas = BAHAGIA .

haha

kbhai

Thursday, 5 January 2012

PENJARA TAMBAH SANGKAR

Assalamualaikum 

wahhhhhhhhhhh , dah lama gila tak update dek malas dan buat-buat tak ada masa nak menaip padahal dok layan facebook 24 hours..damn ! hidup semakin mengoncang otak aku !

ok , aku dah start study .. taugh gila la subject ..and study ..memang gila la..then tak boleh repeat ..lagi tension...nasib sbb scholarship aku bersyukur nak belajar rajin-rajin..alhamdullillah ..so far so good..i love all the tutors .. but i hate the senior ! haha except MALAY SENIOR ...AKU SAYANG ! ...all semua chinese , so hard nak sesuaikan diri ..dengan rule dia yang sangat ketat ...

hidup ini tanpa cabaran tak best la kan ? seumpama kita makan roti kosong tak da jam ... kosong je rasa .. biar ini semua mematang kan aku ... 

haha.

misi baru = nak belajar rajin-rajin sampai cair otak !!
esok ada presentation ...

na lepak2 kat nasi lemak liverpool daaa.....