Selamat Datang ke zoo. .

ada yang tengah mengaru macam cimpanzi ;p

maybe i'm LUNA

My photo
wekem semua , check it out my blog , please follow me kay , cantik laptop awak ... heee

Sunday, 30 October 2011

Ego plus KERAS HATI

Assalamualaikum

hai blogger , hai stalker , hai pembaca setia , haha . .saya rasa nak tercabut tulang ! penat seharian nad bekerja hari ini tapi alhamdullillah mendapat pulangan yang agak berbaloi dan lumayan wee , sumpah penat ! belasahh jelahhh . . setelah itu nad mula menjadi badak sumbu terperap dalam dunia sendiri bagaikan katak dibawah tempurung (bilik) zzzzzz . nad rasa anda cukup bijak untuk mentafsirkan maksud nad hhee (>,<).

orang ego jarang mencerminkan diri sendiri :)

okey berkenaan entry diatas , nad rasa ramai yang lebih tahu tentang sifat ego masing-masing , tapi bagi nad ego itu boleh dikawal dan diubah dan digilap dan di lembutkan dan dijatuhkan hahahaha
kalau nak tahu la , nad bukan seorang yang egois dan bagi nad mengalah dalam semua perkara adalah yang terbaik , dalam islam pun diharuskan bersabar dan beralah jika ada pergaduhan , selalunya nad la yang tergedikkk minta maaf even not my fault , sebab hanya NAK JAGA HATI ORANG LAIN . penat kan ,

bila agaknya orang egooo tinggi selangit ni nak paheeemmmm kita , first time nad kenal orang yang keras hati sekeras kepala dia herh, macam mana nak selesaikan perkara dengan orang sekeras ini ek ?? 
kalau perlu nanti nad kenalkan pada korang , nak tak ? eh tayah la haha , jangan nak gatal2 kay haha

benda yang korang tak boleh buat dengan orang egooisss ni : (jeng jeng)

1. jangan cakap benda yang berkenaan peribadi 'dia" contoh pasal solat , agama , pasal family , dan seangkatanyan yang berunsur ada kena mengena dalam hidup dia walau sezarah ( kalau korang cakap buka mulut sekali sah korang kena fireeee . . terang-terang walaupun NIAT KORANG BAIK . . better jahit mulut tu) 

2. jangan nak try konon-konon paham masalah dia padahal harammm kau tak paham sepatah haha , lepas tu kau buat-buat paham kau cuba nak selesaikan , NO ! NO! NO! . .jangan sesekali "buat tau tau " paham tak ? nanti korang yang merana ..wuuu. . trust me..nad dah penat =.='

3. orang macam ni , jangan la kau cuba-cuba pushh dia suruh buat benda ni , suruh datang sini , suruh pergi sini , AJAK SANA SINI. . say no to this situation , jangan lakukan ini jika tidak hubungan anda hanya berdiri atas tembok menanti jatuh kiri atau kanan , :p . . (menanti robohh kebabomm) haha

4. jangan cuba-cuba nak nasihat kan dia , sebab bagi orang egoo depa ja yang betul semua orang lain salah sama sekali , depa yang tau semua "hampa tak tahu apa-apa ,hampa duduk diam-diam " . . something like that laa. . 


perkara yang anda harus lakukan untuk berdepan dengan orang eggooo ni : (jeng jeng)

1. korang perlulah mengalah all the time walaupun korang tak penah salah , korang mengalah je la , atleast send message "imsorry my fault" haha kerja aku tu ! . . 

2. korang bagi la ayat-ayat yang jambu menjambu sikit or buat la lawak untuk mengembirakan hati dia yang tengah marah tu , warning jangan terlalu over untuk memperbaiki kalau tak jadi lebih teruk . so biar ala kadar pada permulaannya

3. korang hantar la message sebanyak mana mungkin sampai dia sedar yang korang betul perhatian dekat dia . kalau dia tak nak angkat fon dia , korang buat je voicecall . . ^_^

4. ungkitkan la nostalgia lama-lama yang indah-indah bersama dia supaya dia sedar bertapa beharganya satu pertemuan dan hubungan ,

5. bagi hadiah ikut bajet korang la, kecil pun tidak mengapa ,janji ia datang dari hati korang yang ikhlas tu .

6. dan yang paling penting disetiap solat dan sujud korang kepada Allah , sentiasa la doa-doakan pada yang Maha Penyayang supaya Allah membuka pintu hati manusia yang ego ini untuk lembut dan memahami :) amin

bukan senang nak hadapi orang macam ni , orang yang berpengalaman dan berilmu luas pun belum tentu dapat hadapi orang ego , sedangkan kita sendiri yang akan disakiti balik , kita sendiri yang akan merana , 
walau apa pun . selagi sabar kita ada insyaALLAH tuhan beri yang terbaik untuk kita ,

hanya mampu bertahan aje . :)

jangan pulak korang pun EGOO .. kalau tak, memang tak selesai lah masalah kat dunia ni kalau semua orang egoo . . aku katokkk sorang sorang kot , meluat ! =.='

ok reader ,samap sini saja sokseh sokseh nad , thank you kerana sudi membaca ,

SELAMAT MALAM DAN SELAMAT ISYAK semua blogger

"jalanku"











No comments:

Post a Comment